dinsdag 12 oktober 2004

Nasi à la Liekie (4 pers.)

Ingrediënten:

- 500 gram kipfilet (of varkensvlees)
- 4 koffiekopjes pandanrijst
- 1 nasipakket (of andere roerbakgroenten)
- 2 grote uien
- 3 tenen knoflook
- 150 gram magere spekdobbelstenen
- 3 eieren
- zakje nasikruiden (bijv. van Inproba)
- ketjap manis
- 2 theelepels sambal
- 1 eetlepel gembersiroop of een theelepel djahé
- zout
- melk
- zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Doe een flinke scheut ketjap in een kom en pers hierin de tenen knoflook uit. Doe de sambal, een snuf zout en de gembersitoop of djahé erbij. Als je djahé gebruikt i.p.v. gembersiroop, voeg dan ook nog een halve eetlepel suiker toe. Meng alles doorelkaar, dit is de marinade voor het vlees.
Snij de kipfilet (of het varkensvlees) in dobbelsteentjes en meng dit door de marinade. Laat het vlees ongeveer een half uur in de koelkast staan.

Zet een grote pan met ruim water op het vuur en breng het water aan de kook. als het water kookt voeg dan de rijst toe. Als de rijst gaar is, dan de rijst in een vergiet storten en uit laten lekken. Laat de rijst een tijdje in de vergiet staan, zodat die kan uitdampen.

Snij de uien grof in halve ringen en fruit de uien tot deze glazig zijn. Voeg dan het vlees toe en bak op een half vuur het vlees gaar. Voeg het nasipakket toe (de rode peper gooi ik weg, omdat de vlees al pittig gemarineerd is) en roer af en toe de massa om.
Voeg de nasikruiden toe. Omdat de massa vrij vochtig van zichzelf is (door de vleesmarinade en de groenten) laat ik de kruiden nooit in water wellen (zoals de verpakking aangeeft). Anders komt er teveel vocht in de nasi, waardoor de rijst zal gaan plakken.

Bak in een koekenpan de spekdobbelsteentjes uit en meng dit door de vlees en groenten.

Maak van de eieren, het melk en een snufje zout een ommelet. Bak de ommelet in dezelfde pan als waar de spekjes in zijn gebakken, zodat de ommelet een lichte speksmaak krijgt. Als de ommelet klaar is, leg deze dan op een grote broodplank en snij de ommelet in dobbelsteentjes.
Meng nu de ommelet en het vlees met de groenten door de rijst.

Serveer de nasi met een gebakken ei, gebakken uitjes, atjar, saté en kroepoek.




Geen opmerkingen: