Afgelopen week hebben mijn ouders een pakketje gestuurd met daarin een bestelling die ik bij ze geplaatst heb. Het was een pakketje vol met pillen; pijnstillers dan wel te verstaan. Mijn hele kleine voorraad van de huisapotheek die ik nog uit Nederland heb meegenomen was ondertussen op of over datum. Aangezien medicijnen hier in Duitsland erg duur zijn en je die alleen bij de apotheek kunt krijgen heb ik als een "echte" Duitse zeer "geizig" (gierig) goedkope paracetamolletjes en ibuprofennetjes 200 mg. en 400 mg. besteld.
Mijn moeder is meteen naar de winkel gerend om te hamsteren en heeft vervolgens mijn vader met het pakketje naar het postkantoor 5 km. verderop gestuurd om het pakketje naar mij toe te sturen. In totaal heb ik 300 pillen gekregen, genoeg voor de eerst komende 5 jaar. Ik geloof dat ik maar een handeltje in pillen, poeders en zalfjes ga beginnen hier in Duitsland. Pilletje kopen??? iemand?? :rolleyes Het is trouwens een wonder dat een pakketje naar Berlijn met poststempel Amsterdam op het vliegveld van Frankfurt niet door de douane is geopend, want het was duidelijk te voelen dat er pillen in zaten :p
Gelukkig zijn de pillen op tijd aangekomen, want gisteren heb ik de hele dag in bed gelegen met zware hoofdpijn en een nek die zo stijf was dat ik helemaal niets meer kon doen, alleen liggen. Vandaag ging het gelukkig al veel beter, ik ben alleen nog erg moe en mijn nek is nog een beetje stijf...
dinsdag 6 maart 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
13 opmerkingen:
Ha, ha, zo krampachtig als ze hier in Duitsland met medicijnen omgaan is inderdaad echt niet normaal. Na mijn kaakoperatie had de tandarts mij pijnstillers voorgeschreven, bestaande uit een halve dosis paracetamol met een halve dosis aspirine. Dan had ik net zo goed een half tabletje van Bayer met een halve paracetamol tegelijk kunnen nemen... Dat doet natuurlijk niets als ze net een hele lange wortel uit je kaak hebben staan hakken en breken... (sorry voor deze details). Toen ik ze bij de tandartspraktijk vertelde dat ik thuis nog 400 mg Ibuprofen-tabletten had liggen en dat ik die had genomen, gingen ze flippen "dat is toch veel te zwaar". Ja dag, ga hier een beetje pijn lopen lijden omdat je hier nauwelijks Ibuprofen kunt kopen die ze bij iedere Nederlandse Etos en Kruidvat zo zonder recept leveren. Ik heb zelf in Nederland een partijtje ingeslagen de vorige keer, die kassiere zal zich wel afgevraagd hebben wat ik met 250 stuks Finimal en 100 stuks Advil moest...Dat is ook zo raar, ik vraag hier bij de apotheek altijd om paracetamol met coffeine, en dat hebben ze hier dus niet, terwijl dat in Nederland super-standaard is. Toen Pepijn gisteren zo'n hoofdpijn had, waren we toch blij dat we nog een doosje Ibuprofen hadden liggen. Maar eh... als ze nou straks op zijn, dan weet ik bij wie ik moet zijn...
Laatst heb ik een doosje paracetamol gekocht bij de plaatstelijke apotheek. De prijs van de medicijnen viel nog wel mee eigenlijk. Alhoewel ik ze bij mijn moeder (die in een apotheek werkt) natuurlijk veel goedkoper kan krijgen. Bij andere medicijnen verlangen ze echter wel een forse bedrage. Voor 7 klysma´s 8 euro en voor 100 allergiepillen precies een 10. Ik kan me niet herinneren dat ik in Nederland ooit een bijdrage voor medicijnen heb betaald. Nu is je voorraadje in ieder geval weer aangevuld en kun je er weer tegenaan.
@ Natascha:
Wat ik belachelijk vind, bijna alles gaat hier in Duitsland op recept, en je kunt medicijnen alleen in de apotheek krijgen. Maar het rare is dan wel weer, dat het niet uitmaakt naar welke apotheek je gaat. Er is helemaal geen registratiesysteem bij de apotheek, zodat het in de betreffende apotheek onbekend is welke medicijnen je gebruikt. Zo kunnen ze je eventueel niet waarschuwen dat bijvoorbeeld je anticonceptiepil niet betrouwbaar is als je antibiotica moet gebruiken.
@ Hette:
Ik heb in Nederland wel een eigen bijdrage moeten betalen op bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld de anticonceptiepil). In het ziekenfonds was dat afhankelijk van het soort medicijn, het soort verzekeringspakket ( standaard, aanvullend of top) en de verzekeraar.
Mijn anticonceptiepil haal ik nog steeds in nederland, omdat die daar receptvrij te verkrijgen is en die gewoon 3 keer zo goedkoop is als in Duitsland.
@Liekie: hoe doe je dat met de pil? Ik had een leuke voorraad meegekregen van mijn Nederlandse huisarts, maar die is nu bijna op. Ze verkopen 'm hier wel (dat heeft de vrouwenarts opgezocht), maar onder een andere naam en inderdaad veel duurder. Moet je geen recept overleggen van een arts dan of zo voor die nederlandse pil? Ik moest in Amsterdam toch eerst met een briefje van de dokter komen, dat ze 'm voortaan altijd zo mee mochten geven, anders deden ze dat niet. Ik hoor ook wel eens dat mensen 'm op het internet bestellen, maar hoe dat dan werkt, daar ben ik nog niet achter.
Je hebt helemaal gelijk, ik heb het idee dat er weinig controle is wat ze je meegeven. Zelfs vlooienmiddel voor de katten moesten we bij de apotheek bestellen! Wat hebben ze gedaan: ander spul voor honden meegegeven, wat veel te zwaar was. Gelukkig zagen we het op tijd, anders hadden er hier 3 beestjes met de pootjes omhoog gelegen of geen vacht meer gehad... Nu bestelt de dierenarts het voor ons, veel handiger.
Ik ga overigens nu steeds bij dezelfde apotheek in Lam, die weten inmiddels wat ik nodig heb, dat ik voor sommige merken insuline allergisch ben, en dat heel veel pijn heb bij het injecteren, en die zijn zo lief speciaal bepaalde injectienaalden met extra dunne punt enzo te bestellen, en heel goed op te letten welke insuline ik krijg.
@Hette: inderdaad, dat bijbetalen, daar wordt je gestoord van, vooral als je (zoals jij en ik) een chronische ziekte hebt waarvan je de medicijnen toch wel dringend nodig hebt. Ik begrijp dat ze een drempel willen opwerpen zodat mensen niet zomaar alles gaan halen wat ze misschien niet echt nodig hebben, maar zonder mijn insuline en jouw medicijnen voor jouw darmziekte worden wij allebei heel erg ziek. En niet alleen voor de medicijnen zelf, ook voor de injectienaalden moet ik bijbetalen. Ja hallo, hoe hadden ze dan gedacht dat ik het erin ging krijgen?
@ Natascha:
Sinds ik geloof 1 januari 2004 is er in de (Nederlandse) wetgeving iets veranderd zodat je herhalingsrecepten zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil zonder recept kunt afhalen bij de apotheek. Dit omdat het onzin is dat je iedere keer weer een recept nodig hebt van de dokter waarvoor de dokter snel weer even tussen de 5 en de 10 euro voor incasseert. Helaas weten maar weinig mensen dit.
Je kunt je met een lege verpakking van je pil "gewoon" bij de apotheek in Nederland melden. Zij zijn verplicht om je de pillen mee te geven (of te bestellen als ze niet op voorraad zijn) tegen betaling.
O ja, de pil, dat klopt. Die moet je inderdaad zelf betalen. Maar voor mijn gevoel is de pil eigenlijk niet echt een 'levensnoodzakelijk' medicijn zoals mijn klysma's en Natascha's insuline dat wel zijn bijvoorbeeld. En dat tikt behoorlijk aan. Je krijgt bijvoorbeeld maar 7 stuks maar je moet wel een hele maand van die dingen gebruiken. IPV dat ze dan een grote verpakking geven, geven ze er elke keer maar 7 mee. En ik kan elke keer betalen.
In Keulen hebben ze nu trouwens een filiaal van Doc Morris geopend en dat schijnt een stuk in de kosten te verschillen. Ik zie ze hier trouwens niet zo snel verschijnen, zo'n Apotheke discounter.
@Hette: ja, Hette, dat vind ik ook zo irrritant. Ze mogen mij maar genoeg spullen voorschrijven voor een maand, en dan moet ik weer terug voor meer. Kijk, insuline begrijp ik nog, daar kun je in theorie je hele familie mee uitmoorden als je er genoeg van in huis hebt, maar die naalden, die moet de apotheek iedere maand overnieuw gaan bestellen. Stelletje sukkels, jullie weten toch dat ik het ieder maand kom halen, zorg dan voor een voorraadje! Laatst vroeg de doktersassistente of ik de naalden misschien kon recyclen (meerdere keren kon gebruiken), terwijl er wereldwijd voor gewaarschuwd wordt dat dat onhygienisch, slecht voor je gezondheid en potentieel zelfs levensgevaarlijk is! Ik speel tegenwoordig de internist en de huisarts tegen elkaar uit, dan zeg ik tegen de een dat ik het recept bij de ander ben vergeten te vragen, en dan schrijven ze wat voor. Ik hamster ook spullen, dan zeg ik dat het op is, terwijl ik nog heb. Ik krijg bijvoorbeeld maar maximaal 100 bloedteststrips per maand, maar soms moet ik wel 6x per dag mijn bloedsuiker testen als het niet zo lekker gaat. Dat ga ik dus niet redden...Nu zijn ze bijna op, ik zit op een zelf bedacht (en potentieel gevaarlijk) rantsoen van 2 tot 3 per dag, maar in april krijg ik pas weer nieuwe, het is echt hopen en bidden dat ik dat red. Als ik die 300 per kwartaal trouwens niet ophaal, mag ik het niet meenemen naar het volgende kwartaal. En dus lieg ik erover en zorg ik dat ik het maximale eruit sleep, en voor een "rainy day" wat in de la heb liggen. De huisarts moet er altijd om lachen, de eerste dag van het nieuwe kwartaal sta ik bij hem op de stoep voor nieuwe voorraad. Het stomme is, de artsen zelf doen zo moeilijk, ik heb nog nooit opmerkingen van de Krankenkasse gehad. De Duitse gezondheidszorg....pfff.... vermoeiend.....
Tja, we hadden laatst weer zo'n pubermeisje op de spoedeisende hulp die graag wat (geestelijke) aandacht wilde, vriendje had het uitgemaakt. Had 3 doosjes paracetamol ingenomen (kun je bij het kruidvat verkrijgen per 50 of 100 stuks). Helaas vertelde ze het een paar dagen later pas. Staat nu op de wachtlijst voor een nieuwe lever.......
Ik zie bijna iedere dienst wel iemand ( ik werk in een middelgroot regionaal ziekenhuis, kan je nagaan hoeveel mensen dat per dag week zijn) die een overdosis met paracetamol en of ibuprofen heeft ingenomen. Een handjevol is al genoeg om je lever voorgoed te beschadigen. Wij moeten dus de grootst mogelijke moeite doen om dit te voorkomen en niet zelden worden die mensen op de intensive care opgenomen. Overigens, wij zien ook vaak mensen die zich moedwillig overdoseren met wat er maar in huis te vinden is en niet zeldzaam is dat met insuline. Dus voor het beleid in Duitsland is wel wat te zeggen.
Klopt overigens dat je voor een herhalingsrecept voor de anticonceptiepil niet meer naar de huisarts hoeft. Je kunt het rechtstreeks bij de apotheek krijgen. Moet je wel ingeschreven staan, of een doosje met jouw naamsticker erop meenemen.
@Manuela: mensen die desperate zijn, en zoiets toch wel willen doen, nemen dan wel een fles bleek of WC-eend uit het gootsteenkastje als ze de pillen minder makkelijk kunnen krijgen. En met de hoeveelheid insuline (5-10 ampullen) die hier in mijn groentela ligt, kan ik al mijn hotelgasten nog steeds in 1 keer uitmoorden, want om een gezond iemand plat te spuiten met insuline, heb je maar heel weinig nodig. Ik denk dat het een misverstand is, dat paracetamol ongevaarlijk zou zijn, en dat daarom types zoals dat meisje dat innemen om aandacht te trekken. "Normale" mensen lezen de verpakking en houden zich aan de "normale" dosering.
Waar wij hier in Duitsland zo'n moeite mee hebben, is dat het je enerzijds heel erg moeilijk gemaakt wordt om aan een gewoon aspirientje of paracetamolletje voor je koppijn te komen, maar dat diezelfde apotheek die dat verkoopt geen enkele controle uitoefent op wie wat koopt, hoeveel en wat hij ermee doet. Dan kun je ze net zo goed te koop aanbieden bij het Kruidvat. Ik kan in 1 uur 5 apotheken langs gaan, en dan heb ik ook 300 aspirines. Bovendien moet je bij recept-plichtige medicijnen ook oppassen bij diezelfde apotheek, niet zelden bestellen ze het verkeerde, of geven ze je het verkeerde mee.
Waar het mij om ging in mijn reactie, is dat ze hier maar 100 injectienaalden en 100 teststrips per maand mogen voorschrijven. Dat kan onder bepaalde omstandigheden echt veel te weinig zijn. Ik heb dan nog het "geluk" dat ik 3x ipv 4x per dag moet spuiten, anders zou ik echt te weinig naalden hebben. Om daarvan mensen iets meer voorraad in 1 keer te geven, zou niet zo'n probleem moeten zijn. Ik woon midden in het bos en rijdt er drie kwartier heen en drie kwartier terug naar mijn internist over. Dat is toch wel ergerlijk als dat iedere paar weken moet voor een doosje injectienaalden. We hebben het hier in Beieren wel over andere afstanden dan in Nederland. Als ik een serieus medisch probleem heb, moet er een reddingshelikopter uit Regensburg komen om mij te airliften naar het ziekenhuis anderhalf uur verderop.
@ Natascha
Zo'n 90% van de auto-intoxicaties (zgn "zelfmoordplegers") doen dit in een opwelling. Pillen slikken doet geen pijn, dat is oa de rede waarom ze die dan nemen. Het is namelijk helemaal niet de bedoeling om zichzelf te schaden. Daarom nemen ze bijvoorbeeld niet genoeg slaappillen in en bellen vervolgens zelf een arts. Maar slaappillen hebben geen langer termijn effekt zoals paracetamol. Helaas is bij het overgrote deel van de bevolking niet bekend wat de effekten van paracetamol of ibuprofen zijn. Omdat het zo vrij verkrijgbaar is denkt men dat het onschuldig is. Een slok wc-eend of bleek nemen gaat ze een stap te ver, daar staat nl een gevaren teken op en brand in de slokdarm. Als ze dan ook nog moeite moeten doen om een redelijke hoeveelheid paracetamol te verkrijgen, dan zien ze ervan af. Dat scheelt dan heel wat in de kosten voor de gezondheidszorg. De overige 10% is het menes en die hou je toch niet tegen (bijv. de insulinemensen en tja het is raar dat je niet veel naalden meekrijgt). Lullig dat jullie nu zo'n moeite moeten doen voor een pijnstiller, maar die heb je niet zo vaak nodig dat je er meteen 100 nodig hebt. Als dat wel het geval is, dan is er iets goed mis.
Ik weet ook uit eigen ervaring dat er veel mensen afhankelijk zijn geworden van klysma's die het eigenlijk niet nodig hebben. Ik snap wel waar de gedachte om er niet teveel mee te geven vandaan komt. Tja, en dan moeten de goeden altijd onder de kwaden lijden.
De situatie in veel Nederlandse apotheken is hetzelfde dat er geen contact is met andere apotheken, maar daar komt hard verandering in. Ik weet 100% zeker dat men in Duitsland ook zulke netwerken aan het opzetten zijn. Maar dat is niet zo eenvoudig, niet voor niks zijn er goede wetten voor het beschermen van de privacy. Zo'n netwerk is erg gevoelig voor hackers.
De eigen bijdrage voor medicijnen verschillen per land omdat er per land veel verschillen bestaan in de wetgeving over hoe de apothekers contracten mogen sluiten met de farmaceuten. Ook hoe het ziektekostenstelsel in elkaar steekt. Omdat ik zelf in een ziekenhuis werk weet ik hoe schrikbarend hoog de kosten voor alles zijn. Gelukkig hebben we in Nederland regeringen gehad die het probleem van kosten in de gezondheidzorg die de pan uit reizen redelijk vroeg inzagen. Een van de maatregelen is dat de zeer lucratieve contracten die apothekers in het verleden sloten zijn ingeperkt. Ook moeten wij als artsen anders voorschrijven en denken wij ook na wat het goedkoopste, maar toch even goede medicijn is. Er zijn veel mensen met het nieuwe ziektekostenstelsel er hard op achteruit gegaan, maar juist voor mensen met een chronische ziekte was er vorig jaar ( en nog trouwens) een voordeel te halen: men kon een collectieve verzekering afsluiten met speciale voordelen voor een bepaalde patientengroep. Ook is het wettelijk verplicht om iedereen in de basisverzekering te accepteren tegen dezelfde kosten (was vroeger wel anders). Duitsland kijkt met zeer veel belangstelling naar dit systeem, omdat daar de kosten helemaal skyhigh zijn gestegen. Daarom zijn de medicijnen in Duitsland duurder en de eigen bijdragen hoger. Maar daarentegen mag iemand die een hartinfarct heeft gehad lekker bijkomen in een kuuroord. Het is net waar je je prioriteiten legt.
Nog even een toegift: ik krijg zo langzamerhand het idee dat het helemaal niet leuk is om in Duitsland te wonen. Vreselijk oord is het en zelfs gevaarlijk!!!! Ik lees bijna geen positieve verhalen.
@Manuela, ja Duitsland is vreselijk. Eng en gevaarlijk.
Als je hier woont, kom je er niet meer heelhuids vandaan.
Daar heb je helaas helemaal gelijk in Hette.
Is het voor jullie niet mogelijk via internet te bestellen? Ik heb laatst bij http://shop.shop-apotheke.com/index.htm?$category=515y2r4hnsc&expa=afin:Textlinks besteld. Dat was zonder recept, maar je kan er ook recept dingen bestellen en het is vaak goedkoper en je krijgt het thuis geleverd.
Dan is er ook nog een regeling voor mensen met een chronische ziekte, die voor altijd medicijnen moeten slikken. Als je dan weinig verdient, dan krijg je aan het eind van het jaar geld terug van je ziektekosten vezekering. Geld dat je bij de apotheek hebt moeten bijdragen. Precies weet ik nog niet hoe het werkt, ga ik me binnenkort wel eens in verdiepen. Als ik nog een tijdje werkeloos ben, dan haal ik misschien de inkomensgrens niet en kan ik wat geld terug krijgen. Hoewel mijn medicijnen niet zo duur zijn.
Een reactie posten